Σάββατο 14 Μαΐου 2016

Εντυπωσιακή φωτογραφία σπειροειδούς γαλαξία

Φωτογραφία του Hubble από τον σπειροειδή γαλαξία NGC 6814 (Πηγή: ESA/Hubble & NASA)
Φωτογραφία του Hubble από τον σπειροειδή γαλαξία NGC 6814 (Πηγή: ESA/Hubble & NASA)



Μαζί με τους «ακανόνιστους γαλαξίες», οι «σπειροειδείς γαλαξίες» αποτελούν περίπου το 60% των γαλαξιών στο «τοπικό σύμπαν». Ωστόσο, παρά την επικράτηση τους, κάθε σπειροειδής γαλαξίας είναι μοναδικός -όπως οι νιφάδες του χιονιού- δεν υπάρχουν δύο όμοιοι. Αυτό απεικονίζεται στον εντυπωσιακό σπειροειδή γαλαξία NGC 6814, του οποίου ο φωτεινός πυρήνας και οι θεαματικές προεκτάσεις του αποθανατίστηκαν σε αυτήν την μαγευτική εικόνα του Hubble.

O NGC 6814 έχει έναν εξαιρετικά φωτεινό πυρήνα, ένα αποκαλυπτικό σημάδι ότι ο γαλαξίας είναι ένας γαλαξίας «Seyfert». Αυτοί οι γαλαξίες έχουν πολύ ενεργά κέντρα που μπορούν να εκπέμπουν ισχυρές ριπές ακτινοβολίας. Η φωτεινή καρδιά του NGC 6814 είναι μια εξαιρετικά μεταβλητή πηγή ακτινοβολίας «ακτίνων Χ», κάνοντας τους επιστήμονες να υποψιάζονται ότι φιλοξενεί μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα με μάζα περίπου 18 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο.

Καθώς ο NGC 6814 είναι ένας πολύ ενεργός γαλαξίας, σε πολλές περιοχές του συγκεντρώνει ιονισμένο αέριο κατά μήκος των σπειροειδών βραχιόνων του. Σε αυτά τα μεγάλα νέφη αερίου, μια «έκρηξη» σχηματισμού νέων άστρων έλαβε πρόσφατα χώρα, σφυρηλατώντας τα λαμπρά μπλε αστέρια που είναι διάσπαρτα σε όλο το γαλαξία.

1 σχόλιο:

  1. Εκεί εξω είναι ο προορισμός της Ανθρωπότητας Γιώργη.Και τον ανθρωπο εκεί μόνο ο Κομμουνισμός μπορεί να τον πάει.

    Κ.Ο

    ΑπάντησηΔιαγραφή